© Fotograf: Frida Furberg

Floristen Jenny Apell, florist på Vida Blommor tipsar om vad som kommer bli trenden 2019, både när det gäller vinter- som sommarbröllop.
Men framförallt att skapa den personliga brudbuketten – gärna med några oväntade inslag.

– Det är ju som bekant bara fantasin som sätter gränser, och där vill vi gärna vara med och medverka till att ta fram just den personliga brudbuketten både vad gäller val av blommor, formen som bör anpassas till vilken klänning man tänker bära, kort eller lång just den speciella dagen – bröllopsdagen.

Bohemiskt inspirerade brudbuketter i runda och lätt spretiga former med mycket grönt fortsätter vi se mer av under 2019. Blommor i vitt och ljusrosa tillsammans med olika sorters eukalyptus är populära under vårsäsongen. Pioner, ranunkler, tulpaner, astilbe och spirea är vackra sorter att kombinera under våren och passar dig som vill ha den skira, lätta och romantiska buketten.

Vi kommer även se mycket färg, textur och vegetabiliska inslag i buketterna 2019. Djärva färger och kontraster istället för nyanser. En rolig och färgstark brudbukett passar fint under sommarmånaderna och kan innehålla pioner, scabiosa, kvistrosor och lejongap.

Att kombinera blommor med olika sorters blomkapslar och torkade växter är ett sätt att fånga den vegetabiliska stilen och skapa nya spännande uttryck. Vallmokapseln, scabiosakapseln och pampasgräs är några exempel på växter som fungerar som utfyllnad i brudbuketter och ger vackra kontraster till dom söta blommorna.

Ett enkelt stylingknep och komplement till brudbuketten som passar både brud, tärnor och brudnäbbar är att smycka håret med blommor. Kransar och blomstersmycken är något vi kommer se mer av under året 2019.

Mycket textur och djup passar höstens och vinterns brudbuketter. Fylliga och varma färger som crème, vinröd, aprikos, orange och rostiga toner med kvistar och bär från naturen. Blommor som hortensia, dahlia, protea och leucadendron är populära under denna tid på året. Protea blushing bride och Dhalia café au lait är två personliga favoriter som går att beställa under hösten. Den crème och rosafärgade kulören på dessa blommor går fint att mixa med chokladblomman som är en liten skir blomma i en speciell vinröd färg som ger djup åt en annars ljus bukett.

Ta hjälp av en florist och bolla dina idéer. En brudbukett handlar framför allt om tycke och smak. Är du en utåtriktad person som älskar färg och uttrycksfulla blommor ska du självklart ha en sprudlande och färgstark brudbukett oavsett årstid. En ljusrosa brudbukett under hösten och vintern är heller inte fel. Ett tips är att samla inspirationsbilder och visa din florist. Utifrån dessa bilder kan floristen få en idé och uppfattning om vilken stil, färg och form du gillar bäst. Om vissa blommor i dina inspirationsbuketter inte är i säsong till bröllopet kan floristen hitta en växts karaktär i andra sorter och få ett likvärdigt resultat. Beskriv gärna detaljer runt bröllopet. Kanske har ni valt ett färgtema i dimblått och guld och har tänkt använda blå middagsdukar, då kan den kulören tas upp i buketten med ett vackert sidenband som får hänga ner från brudbuketten. Boka din florist i god tid och be om hjälp och inspiration.
Jenny Apell på Vida Blommor