Trendspaning

Se bilder från årets inköpsmässa till höger som ägde rum i London i mars – där visades en hel del nyheter och vad som kommer 2019.

Trender och traditioner i bröllopstider

Det är många punkter i planeringen när det är bröllop på gång. Vissa saker är enkla att ta beslut om, men då och då blir man oense och har olika tankar kring vad som är rätt och fel.

Tack och lov är många gamla regler uppluckrade i dag. Många av oss tycker att ceremonin och festligheterna ska vara mer präglade av våra egna personligheter än av vad våra föräldrar gjorde på sin tid. Här är litet fakta kring frågor som ibland väcker diskussion.

Visste du att….

…safiren har en lång tradition i vigsel- och förlovningsringar. I många länder har den fått symbolisera kärlek och själens renhet. Den mest berömda alliansringen med denna blå sten är nog prinsessan Dianas, det vill säga den ring som hennes son prins William sedan gav till Kate Middleton som förlovningsring. Hertiginnan av Cambridge, som hon nu tituleras, bär den sedan dess.

…pärlan sägs symbolisera kärlek. Trots det säger man i vissa länder och kulturer att pärlor på en brud betyder tårar i äktenskapet. Vi får hoppas att det är glädjetårar helt enkelt!

…det är en klok idé att titta efter vigsel- och förlovningsringar i antikaffärer. Ofta ligger priserna bara på hälften eller en tredjedel av vad motsvarande ring med stenar skulle kostat i nyskick hos juvelerare. Och eftersom diamanter och de andra hårdaste ädelstenarna är mycket hållbara, har de sällan ett bäst-före-datum.

…historien bakom brudkronan har sina rötter före reformationen. När Sverige fortfarande var katolskt, det vill säga före 1527, fanns det Maria-altare i kyrkorna, där man kunde be till den heliga madonnan. Som ”Drottning av himlen” hade denna jungfru en krona. Jungfruliga brudar kunde få låna kronan vid sin vigsel. Traditionen levde kvar även efter att Maria-altarna hade försvunnit. Men en kronbrud skulle förr vara lika orörd som jungfrun i Bibeln. Så om kvinnan fick barn litet väl snabbt efter vigseln, kunde böter utdelas. Paret fick då bekosta en omförgyllning av kronan. Än i dag finns det brudkronor i svenska kyrkor som har litet väl många lager guld. Men Svenska kyrkan har sedan länge slutat hålla räkning på om föräldrar är gifta eller ej när barn föds.

…slöjan är den gifta kvinnans symbol. Lyssna därför inte på folk som säger att de par som redan levt ihop inte borde ha slöja under vigsel och bröllopsfest.

Av Kristina af Klinteberg
(Foto privat, till höger)

Återigen kommer besökare i Bröllopsmässan 2019 stifta bekantskap med nordens ende plymmakare, Tim Mårtenson, som exklusivt till bröllopsmässan 2019 kommer skapa något unikt, spektakulärt vilket kommer ingå i de stora visningarna,  och det endast för Bröllopsmässan Grand Hôtel samt Conventum i Örebro. Måste upplevas!


Vill ni få lite förhandsinspiration redan nu, besök då Etnografiska museet nu i höst, där visas nu en hel del av härliga skapelser, däribland några utställningsverk skapade av Tim Mårtenson, Tim’s Time.
(Foto: Magnus Ragnvid)

De flesta fjäderkreationer bärs på huvudet, som är den heligaste kroppsdelen i en del kulturer.
(Text saxat från varldskulturmuseerna.se)

Från samlingarna

Världskulturmuseerna i Göteborg och Stockholm förvaltar tillsammans nästan 500 000 föremål. Av dem är minst 5000 tillverkade av fjädrar. Bland föremålen finns bland annat pilar med styrfjädrar, mantlar som legat begravda i 2000 år och så – fantastiska huvudbonader tillverkade av fjädrar. Några av alla dessa huvudbonader passar vi på att visa. Fjädrar är känsliga för skadedjursangrepp och ljus bleker och bryter ner materialet så det blir sprött och tillslut går sönder. Det är därför utställningen är lite mörk. Det skadliga ljuset bryter även ner fjädrarna på levande fåglar viket är en av orsakerna till att de ruggar.

Det är inte alla huvudbonader i den här utställningen som fortfarande är i bruk. På en del platser har traditionen försvunnit. En del fjäderkostymer som fortfarande används har fått en ny betydelse, till exempel som protest mot förstöringen av regnskogen. En huvudbonad med fjädrar berättar mycket om bäraren: vem det är, vilken grupp personen tillhör och vilka rättigheter han eller hon har. Många fjäderplagg tillverkas för att användas vid särskilda tillfällen, som högtider, ceremonier och ritualer, men också för att bäraren ska imponera på omgivningen.

Fjädrar för alla

I västvärlden är det främst kvinnor som bär fjädrar, men i resten av världen är det lika populärt bland män. Av alla platser i världen där människor smyckar sig med fjädrar, är det vara Papua Nya Guineas högland som kan tävla med Amazonas, när det gäller prakten och mångfalden av fjäderkreationer.

 

Floristens bästa tips för den personliga brudbuketten

Floristen Jenny Apell, florist på Vida Blommor tipsar om vad som kommer bli trenden 2019, både när det gäller vinter- som sommarbröllop.
Men framförallt att skapa den personliga brudbuketten – gärna med några oväntade inslag.

– Det är ju som bekant bara fantasin som sätter gränser, och där vill vi gärna vara med och medverka till att ta fram just den personliga brudbuketten både vad gäller val av blommor, formen som bör anpassas till vilken klänning man tänker bära, kort eller lång just den speciella dagen – bröllopsdagen.

Bohemiskt inspirerade brudbuketter i runda och lätt spretiga former med mycket grönt fortsätter vi se mer av under 2019. Blommor i vitt och ljusrosa tillsammans med olika sorters eukalyptus är populära under vårsäsongen. Pioner, ranunkler, tulpaner, astilbe och spirea är vackra sorter att kombinera under våren och passar dig som vill ha den skira, lätta och romantiska buketten.

Vi kommer även se mycket färg, textur och vegetabiliska inslag i buketterna 2019. Djärva färger och kontraster istället för nyanser. En rolig och färgstark brudbukett passar fint under sommarmånaderna och kan innehålla pioner, scabiosa, kvistrosor och lejongap.

Att kombinera blommor med olika sorters blomkapslar och torkade växter är ett sätt att fånga den vegetabiliska stilen och skapa nya spännande uttryck. Vallmokapseln, scabiosakapseln och pampasgräs är några exempel på växter som fungerar som utfyllnad i brudbuketter och ger vackra kontraster till dom söta blommorna.

Ett enkelt stylingknep och komplement till brudbuketten som passar både brud, tärnor och brudnäbbar är att smycka håret med blommor. Kransar och blomstersmycken är något vi kommer se mer av under året 2019.

Mycket textur och djup passar höstens och vinterns brudbuketter. Fylliga och varma färger som crème, vinröd, aprikos, orange och rostiga toner med kvistar och bär från naturen. Blommor som hortensia, dahlia, protea och leucadendron är populära under denna tid på året. Protea blushing bride och Dhalia café au lait är två personliga favoriter som går att beställa under hösten. Den crème och rosafärgade kulören på dessa blommor går fint att mixa med chokladblomman som är en liten skir blomma i en speciell vinröd färg som ger djup åt en annars ljus bukett.

Ta hjälp av en florist och bolla dina idéer. En brudbukett handlar framför allt om tycke och smak. Är du en utåtriktad person som älskar färg och uttrycksfulla blommor ska du självklart ha en sprudlande och färgstark brudbukett oavsett årstid. En ljusrosa brudbukett under hösten och vintern är heller inte fel. Ett tips är att samla inspirationsbilder och visa din florist. Utifrån dessa bilder kan floristen få en idé och uppfattning om vilken stil, färg och form du gillar bäst. Om vissa blommor i dina inspirationsbuketter inte är i säsong till bröllopet kan floristen hitta en växts karaktär i andra sorter och få ett likvärdigt resultat. Beskriv gärna detaljer runt bröllopet. Kanske har ni valt ett färgtema i dimblått och guld och har tänkt använda blå middagsdukar, då kan den kulören tas upp i buketten med ett vackert sidenband som får hänga ner från brudbuketten. Boka din florist i god tid och be om hjälp och inspiration.
Jenny Apell på Vida Blommor