Hur gör man då när man planerar ett stort bröllop med många gäster?

Få saker är så roliga som att läsa om vett och etikett, allra helst när det kommer till bröllop. Jag har rotat runt bland etiketter flera hundra år bakåt i tiden, jösses vad roligt!

Klädkoden på ett bröllop är ju något man bör hålla sig till, vi kvinnor har det lite lättare än männen. Han vill ju inte komma i frack till ett smokingbröllop eller värre, när det står kavaj på inbjudan. Vi kvinnor kan komma undan med det mesta… Men jag skulle själv aldrig bära helvitt, djurmönstrat eller något uppseendeväckande. Men jag vet, jag håller på och provar, och sliter mitt hår in i det sista..

Lika fånigt tycker jag det är när bruden är så utstyrd i alla tänkbara bröllops attiraljer, och brudgummen har kavaj… Näää det känns inte rätt (för oss) Alla gör som de tycker, men vi vill vara samspelta!

Står det frack på inbjudan så betyder det att alla män ska bära frack och kvinnorna ska ha något i stil med balklänning. All in alltså, glitter och glamour, tiara och långa handskar.. Men hur många män har en pingvinkostym som hänger och skräpar i garderoben?

Vi vill göra det enkelt för våra gäster, men ändå elegant så vi kommer ange ”mörk kostym” som klädkod.

Hur uppför man sig då, och hur tänker man när det kommer till lekar osv?..

Jag och Janne är inte mycket för konstiga lekar (torrbollar) Ni vet: när någon envist plingar i glaset för att brudparet ska ställa sig på sina stolar och pussas! Ju mer förfriskad personen blir, desto fler plingningar😖 Vem har hittat på något så fånigt, som dessutom avbryter både intagandet av middag, och kanske ett intressant samtal med sin bordskavaljer/bordsdam? Däremot är tipspromenad om brudparet roligt, anar att det blir något sådant! Tal och sång är underbart!

Tillbaka till vett och etikett!
Jag säger bara; Magdalena Ribbing! Så tråkigt att hon inte är med oss längre, jag fullkomligen älskade att lyssna på hennes kommentarer under tillställningar som Nobelbanketten, och kungliga bröllop! Höra hur hon i detalj kunde beskriva juveler och kläder, men även tidsepoker. Roligast var ändå att få höra hennes egen åsikt! Hon är saknad i alla dessa sammanhang!

Citerar; Magdalena Ribbing åsikt ang en sorts lek som brukar vara på bröllop.

”Magdalena Ribbing berättar om en ny sed som hon hoppas ska upphöra så snabbt som möjligt.
– Under middagen, som kan vara väldigt lång, behöver ofta bruden eller brudgummen lämna bordet en kort stund. Så fort bruden går ut rusar då alla kvinnor fram till brudgummen och pussar honom. Och likadant om brudgummen går ut, då rusar männen till bruden. Detta är en bedrövlig och fånig ny sed som jag hoppas upphör väldigt fort. Den är tyvärr inte så ovanlig heller”
Håller fullständigt med Magdalena Ribbing!

Barn på bröllop!
Vi kommer inte bjuda barn på vårt bröllop med den enda anledningen att barn inte tycker det är roligt att sitta still och lyssna på vuxnas prat. Jag tycker lite synd om de små när de inte får någon uppmärksamhet! Vi vill också kunna njuta av vår vigsel utan barnskrik och spring i benen.

Citerar; Magdalena Ribbing i frågan om barn på bröllop!

”-Jag ska berätta varför det inte är lämpligt. Det var en kvinna som berättade att de sagt ifrån om barn på deras bröllop men det kom barn i alla fall till kyrkan. Sedan när de skulle säga sitt viktigaste ”ja” skrek barnet; Mamma, jag måste bajsa! Alla skrattade men efteråt var det det enda man kom ihåg av bröllopet. Hon var ledsen i år efteråt. Alla föräldrar tycker att det är underbart att deras barn är med på bröllop. De är en del av vår familj brukar de säga, men i så fall – stanna hemma då. Önskemålet om barnfritt bröllop ska respekteras. Det händer att en del så säger; jamen, jag tar med mig barnen för jag har ingen barnvakt. Mitt svar är: Nej, det gör du inte! Då får du stanna hemma. Dessutom blir vuxna påverkade av alkohol och det ska barnen slippa se, säger Magdalena”

Så alla brudpar! Det är er dag, det är ni som bestämmer hur den ska vara och vilka som ska vara med er ❤️

/Jenny